Het Velorium
Het Velorium: een belangrijke partner om de droom van een vitale stad dichterbij te brengen. Het Velorium is een initiatief van de sociaal maatschappelijke stichting Velorium, die in 2018 werd opgericht.
Jonge kinderen kunnen bij Velorium Outdoorsport & Bikepark onder begeleiding kennismaken met buitensporten, zoals mountainbiken, trailrun, calisthenics, bootcamp en binnenkort ook beachvolleybal.
Â
Op het oude sportterrein van de Heeg, groot 36.000 m2, hebben vrijwilligers samen met een aantal sponsoren en andere ondersteuners een nieuw en inspirerend sport- en ontmoetingspark aangelegd, waar kinderen op verschillende niveaus aan de slag kunnen gaan. Ook jongvolwassenen en ouders maken hiervan gebruik om hun vaardigheden te testen en te versterken. De meesten kiezen voor een upgrade met lessen van de speciaal hiervoor opgeleide Bikepark Instructeurs. Deze opleiding is mede gerealiseerd dankzij een cofinanciering van stichting Maastricht Vitale Stad, die ook ondersteunt met adviezen en het leggen van contacten met potentiële partners of gebruikers van het bikepark.
Â
Voor kinderen en volwassenen, die niet kunnen fietsen (omdat ze dat nooit geleerd hebben of dat niet meer durven), worden er speciale fietslessen georganiseerd. Hierbij wordt samengewerkt met diverse zorgorganisaties, Sociale Dienst en UWV, Gemeente Maastricht, Fietsersbond en Zuid-Limburg Bereikbaar, Vista/Cios, en Novocollege. Deze cliënten en particulieren komen uit de hele provincie naar Maastricht, omdat dit niet of nauwelijks elders aangeboden wordt. Bij Velorium zijn helmen en beschermers verplicht, er is toezicht en er zijn instructeurs, waardoor de veiligheid van de sporters gewaarborgd kan worden.
Â
Velorium werkt ook actief aan gezonde voeding. Door een samenwerking en funding vanuit MUMC+ (Your Coach Next Door), het Elisabeth Strouven Fonds, Trajekt, de Kinderboerderij de Heeg, Scouting en andere lokale stichtingen, worden er al op regelmatige basis lessen in gezonde voeding gegeven. Ook is er een keuken ingericht, waar kinderen met overgewicht samen onder deskundige leiding kunnen leren gezonde maaltijden klaar te maken. Uiteraard maakt deze keuken het ook mogelijk dat andere bezoekers van het park kennis kunnen maken met gezonde voeding. De kantine is tevens een ontmoetingsruimte en geschikt om workshops e.d. te organiseren in combinatie met beweegactiviteiten.
Â
Velorium richt zich op de zogenaamde "anders georganiseerde urban/stadse sporten". Veel van deze sporten zijn op het individu gericht, met aandacht voor vitaliteit, sociale interactie en fietsmobiliteit, terwijl iedereen ook uitgenodigd (of geleerd wordt) om rekening met elkaar te houden.
Â
Tot op heden is het merendeel gerealiseerd door de initiatiefnemers en vrijwilligers van stichting Velorium en samenwerkingen met zorgorganisaties zoals Levanto, Relim, Maasveld en met scholenorganisaties zoals Vista College/Cios, Ook het bedrijfsleven heeft hierin een rol gespeeld, o.a. L'Ortye met het leveren van 65.000 ton grond en het beschikbaar stellen van graafmachines en Cube Bikes Nederland d.m.v. het leveren van funding, kleding, helmen, fietsen en het mogelijke maken van activiteiten op het park.
Velorium heeft ook de gemeente, aanpalende gemeenten en de provincie uitgenodigd met financiële steun mee te bouwen aan de verdere ontwikkeling van dit bijzondere en voor Nederland unieke sportpark. Hiermee kan Maastricht haar plaats innemen tussen vele ander middelgrote en grote steden.
Â
Op het verlanglijstje staan een pumptrack en skatepark, om zo op een plek gebundeld, aan vrijwel alle behoeften voor de aan populariteit sterk groeiende urban sporten in Maastricht te voldoen.